Akne - og hvad du selv kan gøre

IMG_5006

Din hud påvirkes i høj grad af dine hormoner - og din hud producerer også selv hormoner!
Men særligt testosteron er vigtigt at se på, hvis du har udbrud af akne.

Akne (og bumser) er betændelse i talgkirtler og hårsække i ansigtet og på den øverste del af overkroppen. Akne begynder ofte i alderen 10-13 år hos begge køn. Bakterien Propionebacterium acnes findes normalt på huden og i hårsækkene. Bakterien kan nedbryde talg, hvilket frigiver en række stoffer, der fører til lokal irritation og betændelse.

I vestlige samfund er akne en næsten universel hudsygdom, der rammer 79% til 95% af den unge befolkning. Hos mænd og kvinder over 25 år har 40% til 54% en eller anden grad af ansigtsakne, og klinisk ansigtsakne fortsætter ved midaldrende hos 12% af kvinderne og 3% af mændene.

I teenageårene er vi mere tilbøjelige til at få akne, hvilket skyldes de forhøjede testosteronniveauer vi typisk har i disse år. For det meste vil det dog falde til ro i takt med at hormonniveauerne bliver mere afbalancerede når vi bliver voksne. Nogle gange kan hormonel akne dog fortsætte i 20'erne og 30'erne eller dukke op igen i peri- og menopausen. Men for nogle er årsagen insulinresistens, PCOS, højt prolaktin, testosteronhypersensitivitet, hormonel kontraception eller en androgenstigning efter p-pille-stop.Og en lang række individuelle faktorer, som du her lan læse mere om:

Androgener (som fx testosteron) dannes hos kvinder primært i ovariernes thecaceller, i binyrerne og i huden. Selvom huden ikke er det primære sted for androgenproduktion, kan de cirkulerende prohormoner DHEA og androstenedion omdannes til testosteron og DHT i sebocytter, svedkirtler og dermale papillaceller.

Der kan være flere årsager til et højt niveau af androgener, eller rettere: at huden påvirkes så kraftigt af androgener hos nogle:

Hormonel kontraception

En hyppig årsag til androgenoverskud er hormonel prævention. Progestiner (syntetisk progesteron) ligner nemlig mere testosteron end progesteron. Og nogle har et højrere androgen index end andre. Progestiner med et højt androgenindeks som fx levonorgestrel (mange p-piller, Norplant implantatet, Mirena hormonspiral og nødprævention), norgestrel, gestoden, desogestrel (mange p-piller, Nuvaring mm). 

Progestiner med et lavt androgenindeks inkluderer drospirenon (som er det samme stof som spironolacton), dienogest og selvfølgelig bioidentisk progesteron. Ægte progesteron (dvs. bioidentisk og dit eget naturlige progesteron) har anti-androgene egenskaber, fordi det hæmmer enzymet 5-alfa-reduktase. Derfor er naturligt progesteron godt for håret.

Behandlingen er at skifte prævention. Vælg et mindre maskuliniserende progestin, eller endnu bedre, vælg en ikke-hormonel metode som kondomer, minihormonspiral, kobberspiral eller cyklustracking kombineret med berrieremetode. Når du stopper med kontraception med højt androgenindex, bør dine androgensymptomer forbedres.


Højt prolaktin

Højt prolaktin er en af flere årsager til androgenoverskud og kan forveksles med polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Forhøjet prolaktin, som øger binyrernes produktion af DHEAS, øger talgproduktionen og opregulerer 5-alfa-reduktase enzymet (hvilket forårsager mere omdannelse af testosteron til  det langt mere potente dihydrotestoristeron (mere om DHT længere nede) Se også min artikel om de forskellige typer PCOS. Derudover hæmmes udskillelsen af LH og dermed blokeres ægløsningen. Læs mere om hypothalamisk amenoré her

Stress kan bl.a. få prolaktin til at stige moderat.


Peri- og menopause

I overgangsalderen falder først progesteron og derefter østrogen, mens androgenerne stiger let, inden de genoptager deres gradvise fald med alderen (som det sker hos både mænd og kvinder). Det relativt høje testosteron kombineret med relativt lavt østrogen og progesteron er også med til at forårsage den ofte markante ændring i fedtfordelingen fra gynoid (timeglasform) til android (tykkere talje og tungere overkrop).

Hormonbehandling i overgangsalderen (østrogen og progesteron) kan have en gavnlig anti-androgen effekt og forbedre insulinfølsomheden. For eksempel forbedrer østrogenbehandling direkte insulinfølsomheden og sænker testosteron ved at øge kønshormonbindende globulin (SHBG), proteinet der binder og inaktiverer testosteron. Phytoøstrogener har samme egenskab. Progesteron forbedrer indirekte insulinfølsomheden ved at stimulere stofskiftet og sænke testosteron.

Indtagelse af testosteron eller progestiner med højt androgenindex kan forværre insulinresistens og forårsage vægtøgning. Behandling af testosterondominansen i overgangsalderen er at vende insulinresistens og måske tilføre bioidentisk østrogen og progesteron.


Testosteron hypersensitivitet

Hypersensitivitet over for androgener betyder, at der er symptomer på høje androgener trods normale niveauer i en blodprøve, fordi testosteronreceptoren "overreagerer" på det testosteron som er tilgængeligt.

En årsag til testosteronhypersensitivitet kan være kronisk inflammation.

Behandling af inflammatorisk hypersensitivitet af androgenreceptoren er at reducere kronisk inflammation og overveje at tage et anti-androgent kosttilskud og sørge for tilstrækkelige progesteronniveauer og sund ægløsning.


Post-p-pille syndrom

Efter brug af p-piller med et lavt androgenindex kan der opstå akne (og også hårtab, blokeret ægløsning og vægtøgning) optil 3 måneder efter p-pille stop.

Androgen-symptomer er forårsaget af en midlertidig stigning i testosteron eller andre androgener, der kan forekomme, når man stopper med hormonel prævention, der indeholder et anti-androgen progestin, som fx drospirenon. Et klassisk eksempel er akne, der opstår i perioden efter man er stoppet på fx Yasmin, men visse andre piller kan forårsage lignende problemer.

Nu skriver jeg "midlertidig" stigning i androgener, men i virkeligheden kan symptomerne vare et par år. Og desværre kan et par år med post-p-pille androgen-symptomer let føre til en tvivlsom PCOS-diagnose. Læs mere om det her.

Androgen-overskud kan ikke altid diagnosticeres ved blodprøve, fordi ikke alle androgener måles i en normal blodprøve. Den optil 50 gange så potente metabolit af testosteron, dihydrotestosteron, måles fx kun i urin, og dermed kan en blodprøve ser normal ud.

Da du startede på p-pillen, undertrykte den syntetiske østrogen og drospirenon både din egnen androgenproduktion og produktionen af hudens naturlige sebum (talg). Det er en ofte en "kur" som lægen kan urskive for at behandle akne hos unge kvinder. ,Men efter p-pille stop opregulerer kroppen sin egenproduktion af androgener og det medfører efterfølgende for høje niveauer at andrigener. Men det kan altså behandles - naturligt.

Øget konvertering til dihydrotestosteron

Testosteron omdannes i varierende grad til dihydrotestosteron (DHT), og det er DHT, der er mest problematisk ved akne. Enzymet kaldet 5-alfa-reduktase, især 5-alfa-reduktase type 1, som er relevant i huden, er involveret i denne proces. Det er 5-alfa-reduktase type 1, der hjælper med at omdanne testosteron til det mere problematiske dihydrotestosteron. 

Når testosteron omdannes til dihydrotestosteron (DHT) vil det give øget talgproduktion i huden, hvilket igen fører til tilstoppede porrer. Det er almindeligt hos kvinder med PCOS, da forhøjede androgennivauer er en del af symptombilledet.
Men omdannelsen af testosteron til dihydrotestosteron kan også ske når vores progesteronniveauer er lave - progesteron hæmmer nemlig enzymet 5 alfa reduktase, som konverterer testosteron til det 3-50 gange så potente dihydrotestosteron. Lave progesteron niveauer kan skyldes at ægløsning er hæmmet - det er primært ved ægløsning at vi producerer progesteron.

Tilstrækkelige progesteronniveauer kan forhindre at dihydrotestosteron bliver for højt. Det er også vigtigt at kroppen får de næringsstoffer, der skal til for at corpus luteum kan udvikles korrrekt. Det er corpus luteum der producerer progesteron. Derfor er der vigtigt at få kok C-vitamin (750 mg dgl), magnesium, jod, q10 og b-vitaminer. Læs mere om ægløsning og progesteron her og her

Topisk azelainsyre kan hæmme hudens omdannelse af testosteron til DHT. Ligelides kan vitamin B5 og zinksulfat. Disse tre anvendt i lave koncentrationer på huden har vist sig at hæmme 5-alfa-reduktase. Faktisk ses en hæmning på hele 90% af enzymet 5-alfa-reduktase type 1.

Insulinresistens

Insulinresistens i ovarierne får thecacellerne til at opregulere produktionen af testosteron. Det er det der f.eks. ses ved PCOS. Her er det altså insulinreistsensen, som bør adresseres.

Inflammation

Inflammation i huden kan have en negativ indvirkning på akne, fordi enhver ændring i mikrofloraen kan få vores P. acne bakterier til at sprede sig til steder, hvor de ikke bør være (talgkirtlen), hvilket skaber endnu mere irritation

Mælkeprodukter

Forskning viser, at mejeriprodukter kan være en årsag til akne. A1 mejeriprodukter kan forværre huden gennem flere mekanismer, herunder ved at fremkalde en stigning i hormonet IGF-1. Mange aknepatienter oplever forbedring ved at undgå mejeriprodukter, men ikke alle. Her spiller tarmpermeabilitet, zinkstatus og inflammation ind. Mejeriprodukter kan være inflammatoriske for nogle mennesker, og det skyldes A1-kasein fra mælk fra Holstein-køer (sortbrogede køer). A1-kasein forårsager inflammation, og denne inflammation kombineret med mTOR-aktivering skaber de perfekte betingelser for akne. Omvendt forårsager A2-kasein i gedemælk, fåremælk og Jersey-mælk ikke inflammation eller akne. Faktisk kan A2-mejeriprodukter være gavnlige takket være lactoferrin og fedtopløselige næringsstoffer. Prøv i en periode at udelukke almindelige A1-mejeriprodukter og din hud bør blive renere inden for 3-4 måneder. 

ZINK

Den første behandling for akne og andre androgensymptomer er zink. Det virker på huden, fordi det er antimikrobielt; og zink nedregulerer enzymet 5-alfa-reduktase, hvilket reducerer DHT, som er den mere potente form af testosteron. Mangler du zink kan dine niveauer af DHT altså stige.

BERBERIN:

Fytonæringsstoffet berberin også sænker IGF-1 og kan være godt for huden. Desuden er berberin antimikrobielt og kan hjælpe med at vende insulinresistens og sænke androgener. Konsulter en kompl. hormonterapeut for at undgå kontraindikationer

DIM:

Diindolylmethan eller DIM, som er et fytonæringsstof udvundet fra grøntsager som broccoli. Taget som et kosttilskud og i en højere dosis kan DIM hjælpe med at blokere androgenreceptorer.

MYO-INOSITOL:

Myo-inositol eller blot inositol det mest undersøgte kosttilskud for androgenoverskud og PCOS. I en dosis på 2 til 6 gram om dagen har inositol vist sig at sænke androgener. Det virker ved at forbedre insulinfølsomheden og forstærke FSH-signalet inde i æggestokkens follikel. Hvilket betyder, at inositol fremmer ægløsning. 


Lactoferrin er et mælkeprotein, der er antiinflammatorisk og antimikrobielt. Det har vist sig lovende for huden. Lactoferrin er inkluderet i nogle probiotiske formler.

Østrogen reducerer talgproduktionen. Det er derfor, de syntetiske østrogener i hormonel prævention lindrer akne. Dit eget østradiol kan virke lige så godt, og husk: Den bedste måde at lave estradiol på er ved at have regelmæssig ægløsning.


Og hvis man synes, det er lige omfattende nok at finde og behandle rodårsagerne til akne, så er der altid god hjælp at hente fx på HormonKuren eller med hjælp fra en komplementær hormonterapeut.


Undgå Accutane (isotretinoin):

Accutanes virkningsmekanisme er at ændre DNA-ekspressionen og kan skade hippocampus, hvilket kan være grunden til, at det kan forårsage depression, og det er forbundet med inflammatorisk tarmsygdom og osteoporose. Så er det alligvel mindre indgribende at finde og behandle rodårsagen :)


Brug blide og nænsomme hudplejeprodukter. Mange af de produkter der sælges som produkter til akne udtørrer og fjerner hudens naturlige fedtstoffer. Når dette sker vil huden producere mere fedt for at kompensere og dette kan gøre at dine akne udbrud fortsætter.

HormonKuren lyserød

Det handler altså om at finde - og adressere dine unikke rodårsager til akne

Netop dette arbejder vi med på HormonKuren 

På HormonKuren får du gennem 14 uger med videoer, meditationer, hormonyoga, kostguides, opskrifter, recept og meget meget mere. Til behandling af alt fra migræne, hedestigninger, PCOS, udebleven menstruation, sarte slimhinder, akne, overgangsaldergener, stres, lavt stofskifte og meget meget mere. Du får endda opskriften på den HormonHelende Balm

Mig og mit team af komplementære hormonterapeuter føler dig hele vejen. Det er også muligt at tilkøbe laboratorieanalyser i vores laboratorium.

Se mere om HormonKuren her


IMG_5099

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!