Hvorfor seed cycling er noget vås
Seed Cycling er blevet det nye store, i en tro på at det kan hjælpe med til at regulere menstruations cyklus.
Seed hvad for noget ... tænker du måske. Forklaringen er, at Seed Cykling går ud på at indtage forskellige slags frø på forskellige tidspunkter i din cyklus. Det vil efter sigende kunne øge østrogen i første halvdel af din cyklus og progesteron i anden halvdel af din cyklus.
Men er det rigtigt, virker det og hvad siger videnskaben?
Tanken er, at man i den første halvdel af cyklus, altså den follikulære fase, dagligt indtager 1 - 2 spsk. hørfrø og 1 -2 spsk. græskarkerner og i den anden halvdel af cyklus, dvs efter ægløsning og i den luteale fase indtager samme mængder dog af sesamfrø og solsikkekerner. Hvis du ikke har menstruation, får du besked på at følge månens cyklus!!!
Jeg har søgt, men kan ikke kan finde støtte i den medicinske litteratur til ideen om at af indtage forskellige frø baseret på hvor du er i din cyklus. I de undersøgelser jeg har læst bruges et (eller to) frø konsekvent i flere uger og nogle gange måneder ad gangen, før der ses nogle fordele. Jeg finder heller ingen offentliggjorte undersøgelser der kontrollerer og sammenligner Seed Cyckling ift. ændringer i hormonniveauerne når der skiftes mellem forskellige frø. Det betyder, at de eneste bevis vi har, er anekdoter og antagelser fra enkeltstående undersøgelser.
I det bedste bevis jeg har fundet tyder hørfrø og sesamfrø på at øge længden af luteal fasen hos kvinder med PCOS, da det øger mængden af SHBG, som typisk er lavt hos kvinder med PCOS. Jeg anbefaler derfor at kvinder med PCOS bruger disse frø konsekvent frem for at skifte mellem dem. Hvis du slet ikke har menstruation, antyder de undersøgelser jeg har set, at du kan have gavn af et dagligt indtag af hørfrø.
Nogle af de diskussioner jeg kan finde på nettet virker rimelige. Der diskuteres hvordan lignanerne fra frøskallerne hjælper med at modulere hormonerne, da fytoøstrogenerne kan påvirke dine hormonniveauer. Der skrives også om at omega fedtsyrerne i frølegemet giver næring til fremstilling af hormonerne østradiol og progesteron og det giver fin mening.
Men tanken om at du i den follikulære fase kan bruge hørfrø og græskarkerner "til at blokere overskydende østrogen" og derefter bruge sesamfrø og solsikkefrø i anden halvdel af cyklus "til at hjælpe med at blokere overskydende østrogen", giver slet ikke mening ... fordi ... der er tidspunkter i din cyklus, hvor du har brug for østrogen og gerne vil have østrogen fx. i follikelfasen hvor folliklen vokser.
Hørfrø
En gennemgang af flere undersøgelser på hørfrø har dog i kliniske undersøgelser vist, at 10 gram kværnede hørfrø om dagen er forbundet med flere cyklusser med ægløsning, en længere lutealfase, færre stresshormoner og en mindre oplevelse af stress.Udover de cyklusrelaterede fordele jeg lige har nævnt, vil hørfrø også medføre andre generelle sundhedsmæssige fordele.
Men lad os vende tilbage til Seed Cykling
Græskarkernefrø
En case-kontrol undersøgelse har set på brystkræftrisikoen hos postmenopausale kvinder og konstateret, at der var en sammenhæng mellem et højere indtag af solsikke og græskarkerner med en reduceret risiko for østrogenfølsom brystcancer. Dette antyder at frøene muligvis kan reducere østradiol og dermed give en let reduceret risiko for østrogenfølsom brystcancer på 12%. Forbindelsen er dog ikke overbevisende.
Derudover kan jeg finde nogle undersøgelser om græskarkerner og godartet abnorm vækst af prostata hos mænd og et par eksperimenter med rotter (1,2). I den første undersøgelse har rotterne på græskarkernefrø et 15% højere østradiol niveau, i det andet har de et 25 % lavere østradiol niveau. I testgrupperne er forskellene 3% og 0,6%.
Dette overbeviser mig ikke om, at det giver mening at indtage græskarfrø ift. den kvindelige menstruationscyklus.
Græskarfrø indeholder dog mange gode næringsstoffer, som gør at de er gavnlige på mange andre områder end i forhold til cyklus. Så spis endelig løs.
Solsikkefrø
I Seed Cykling skal solsikkefrø tages i den anden halvdel af cyklus. En undersøgelse har vist at den eneste virkning det kan have, er en lille smule sænkning af østrogen, dog når det er indtaget sammen med græskarkerner, hvilke det ikke bliver i Seed Cykling protokollen. Forskellige undersøgelser foretaget på køer og høns viste at intet understøtter brugen af solsikkefrø frem for hørfrø. Der kan være en svag effekt på progesteron niveauerne, men det blev ikke set i alle undersøgelserne. Det er også vigtigt at vide, at dyrene fik samme frøtype gennem undersøgelserne, bortset fra en undersøgelse der undersøgte progesteron niveauerne efter ægløsning (6) hvor der ikke sås nogen effekt.
Men solsikkefrø er også en god kilde til en række forskellige vitaminer og mineraler, så der er ingen grund til ikke at spise dem. Men de hjælper bare ikke med at regulere eller genoprette en ubalanceret cyklus.
Sesamfrø
Så er der sesamfrø tilbage som ifølge Seed Cykling skal tages i anden halvdel af cyklus. Der er lavet en crossover undersøgelse med sesamfrø hos menopausale kvinder, hvor resultaterne antydede at pulver fra sesamfrø potentielt kunne have en gavnlig virkning på reducering af risikoen for hjertesygdomme på grund af fald i total kolesterol, LDL-C og en stigning i gamma-tocopherol. På kønshormonerne reducerede sesamfrø DHEAS (som er et forstadie til testosteron og østrogener) og SHBG (det seksual-hormonbindendende globulin). Dette antyder mulige positive effekter hos kvinder, der lider af PCOS, hvor SHBG ofte er lav og spiller en rolle i forhøjede frie niveauer af androgener. Undersøgelsen fandt ingen ændringer i østradiol niveauerne.
Igen ligger sesamfrø højt i en række næringsstoffer som giver store sundhedsmæssige fordele. Der er bare intet specielt der forbinder dem med regulering af cyklus.
Indhold af næringsstoffer
En af de grunde der i Seed Cykling gives til at skifte mellem forskellige frø på bestemte tidspunkter i cyklus, er at forskellige næringsstoffer teoretisk set vil støtte henholdsvis den follikulære og den luteale fase på forskellige måder. Og der er bevis i den medicinske litteratur på forskellige næringsstoffer og frigivelsen af disse i de forskellige faser i cyklus. Men jeg tænker ikke at dette betyder der kræves mere af et bestemt næringsstof i en bestemt fase.
En undersøgelse har fx. fundet at calciumniveauerne i blodet var højest i follikelfasen og magnesium i blodet var højest i lutealfasen. Ligesom forsøget viste forøget magnesium i lutealfasen sammen med et fald i zink. Så kan man overveje om det betyder at der er brug for ekstra tilskud? Hvis ja skal man være obs på at indholdet af zink i Seed Cykling er ret ens i begge faser. Magnesium niveauet er ca 30% højere i de frø der anbefales til follikelfasen, men ift. tilskud er det bedst at give det i lutealfasen, til at reducere PMS symptomer. Og her er det vigtigt at de mængder magnesium der typisk bruges til at reducere PMS symptomer, er væsentligt højere end de mængder man får fra frøene. Sammenlignet vil det betyde at man skulle tage 12 - 14 spsk. frø, for at komme op på den mængde magnesium, man typisk anbefaler ifm. PMS.
Sesamfrø indeholder høje niveauer af calcium og det er godt for knoglerne, men dette er også uafhængigt af sesamfrøs effekt på cyklus.
Ifølge flere hjemmesider der beskriver Seed Cykling, skulle selenindholdet i sesam og solsikkefrø "hjælpe leveren med at afgifte og fjerne hormoner". Det er jeg nødt til at kalde bull-shit. Jeg kan simpelthen ikke finde noget medicinsk litteratur der underbygger dette. Det er korrekt at kroppen skal bruge selen i mange enzymprocesser, men de fungerer mest som anitoxidanter, ikke som det nogle steder er nævnt, som clearinghormoner - hvad clearinghormoner end betyder!!
Jeg er stødt på en undersøgelse der fandt større indhold af glutathionperoxidase (GPx) i follikler samt sundere follikler der indeholdt glutationperoxidase. GPx er et antioxidant enzym der findes i selen. Der er også andre undersøgelser der antyder betydningen af selen til at opretholde progesteronniveauerne. Denne sidste undersøgelse er dog lavet på drægtige køer.
Hvis vi sammenholder den anbefalede daglig dosis af selen som er på 100 mikrogram, vil den mængde selen man får fra 1 daglig spiseskefuld sesam og solsikkefrø som er på 7 mikrogram, ikke gøre nogen væsentlig forskel. l de studier der undersøger effekterne af selen, tages kosttilskuddet i længere tid, hvormed der ikke er noget bevis på at to uger med og to uger uden selen gør en forskel.
Selvfølgelig kan du tage tilskud af selen og selvfølgelig kan du spise solsikke og sesamfrø. Du skal dog være klar over, at mængden af selen i frøene sandsynligvis ikke er stor nok til at gøre en forskel, hvis du har ubalancer i din cyklus.
Afrunding og opsamling
Den vigtigste information jeg fandt i gennemgangen af de forskellige undersøgelser viste at:
- hørfrø kan bruges til at forlænge lutelfasen
- sesamfrø er gavnlige for kvinder med PCOS
I undersøgelserne blev frøene dog givet dagligt frem for at skifte mellem flere forskellige typer frø som det anbefales i Seed Cykling.
- Hvis du har PCOS, kan du prøve at øge SHBH ved at indtage kværnet sesamfrø hver dag og se om det hjælper. Hvis du har en kort lutealfase , kan du med fordel overveje at bruge hørfrø i stedet.
- Hvis din cyklus er gået i stå, kan du prøve at spise 10 gram kværnede hørfrø dagligt, da undersøgelserne viser at det giver nogle samlede sundhedsmæssige fordele. Dette kan også give nogle fordele for din cyklus, uden nogle former for bivirkninger.
Referencer:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591208
https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/benign-prostatic-hyperplasia-(bph)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23859042
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26976217
https://www.nutrition-and-you.com/pumpkin-seeds.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591208
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15036999
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26971151
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16840624
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25772849
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26138920
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jrd/54/6/54_20030/_article
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24134610
https://www.nutrition-and-you.com/sunflower-seeds.html
https://academic.oup.com/jn/article/136/5/1270/4669984
https://www.nutrition-and-you.com/Nutrition-facts-blog.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2700668/?report=reader
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937887800960
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17177579
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5666889/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25362850
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24206213
https://www.liverdoctor.com/selenium-the-immune-system-mineral/
Kategorier
- Opskrifter (41)
- Cyklus (20)
- DHEA (3)
- Fertilitet og infertilitet (6)
- Hormonel Harmoni (19)
- Hormonel Hud (1)
- HormonKuren (36)
- Immunforsvar (4)
- Insulin (4)
- Klientberetninger - Cases (1)
- Komplementær Hormonterapi (15)
- Kortisol (8)
- Menopause (7)
- Migræne (5)
- PMS (6)
- Progesteron (5)
- Prævention (3)
- Stofskifte (6)
- Stress (9)
- Testosteron (1)
- Østrogen (7)
- Nydelse (1)
- Phytonæringstoffer (3)
- Urtelatter (1)
- PCO (2)
- Endometriose (2)
- Næringsstoffer (1)
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar