Næring til din hjernekemi
Kender du de vigtigste næringsstoffer til hjernen? Og hvilken dosis du har brug for?
Jeg fortæller her lidt om hvilken funktion de har for dig og dit sind.
HER ER DE 16 VIGTIGSTE NÆRINGSSTOFFER - til hjernen og neurotransmitterbalance:
- B1, thiamin.
Mangel på thiamin påvirker stemningslejet.
Den første reaktion på thiaminmangel er manglende evne til at koncentrere sig, dårlig hukommelse, forvirring, irritabilitet og depression. Selv personer uden mangelsymptomer kan understøtte hukommelsen ved at tage thiamin.
- Niacin, B3
Niacin, B3 er særligt vigtigt i beskyttelsen af hjernecellerne pga. niacins essentielle rolle i mitokondriernes energiproduktion.
Niacin styrker hukommelsen, styrker de elektriske impulser mellem hjernecellerne, så korttidshukommelsens netværk fungerer mere effektivt.
Abram Hoffer (grundlæggeren af den ortomolekylære medicin) forskede netop i b-vitaminernes effekt på sindslidelser, især skizofreni. Han brugte niacin i sin behandling af skizofrenipatienter med stor succes.
- B6, som P5P – pyridoxal 5-phosphat
B6 er essentiel i omsætning af aminosyrerne til neurotransmittere og har en hukommelsesstyrkende effekt.
- B9, folinsyre, som methylfolat
B9 er særligt vigtigt hos sindslidende og er en ofte skjult årsag til både lettere og sværere psykiatriske lidelser. Tilskud af methylfolat øger også effektiviteten af antidepressiva. Niveauerne af B9 hos personer med demens og Alzheimer’s er ofte ekstremt lave.
- B12, som methylcobalamin
B12 er med til at forebygge senilitet og bidrager til at holde niveauerne af homocystein lave. På den måde forebygges også slagtilfælde. Symptomerne på B12-mangel kaldes også “pseudo-senilitiet”.
- D-vitamin
Ved neurologiske og psykologiske lidelser er det særligt vigtigt at være opmærksom på d-vitamin niveauerne.
- E-vitamin
Neutraliserer frie radikaler, der dels beskadiger hjernecellers ydre membraner og ødelægger signaltransduktionen, dels nedbryder membranerne omkring mitokondriet, som er nøglen til en velfungerende hjerne.
E-vitamin regulerer signaloverførslen indeni og mellem cellerne.
- Calcium
Calcium spiller en essentiel rolle i frigivelse af signalstofferne fra depoterne ind i neuronerne.
- Magnesium
Magnesium er essentielt for hjernens energiproduktion og kulhydrat stofskiftet.
Stress tapper kroppen for magnesium, der medfører muskelspændinger, energimangel, inflammation og celledød.
- Omega 3
Især DHA øger niveauet og effektiviteten af signalstofferne. De fedtopløselige signalstoffer skal passere den fede neuronhinde for at få adgang til synapset. Hvis hinderne består af stor mængde af DHA kan signalstofferne frit passere.
Dosis af Omega 3: 1000-5000 mg.
Gerne et fiskeolietilskud med højt indhold af DHA. F.eks. Cod Liver Oil fra Nordic Naturals.
Omega-3 og depression: 1-2 gram EPA dagligt har i kombination med antidepressiva mere end fordoblet sandsynligheden for en markant bedring af sygdommen i løbet af bare 1 – 3 måneder.
Omega-3 er nødvendig for signaloverføringen af seretonin, som hjælper med reguleringen af humøret, aggressioner, frygt og impulser.
Omega-3 produkter indeholder både DHA og EPA sammen i forskellig ratio alt efter produkt.
Tilskud af omega-3 har vist stor effekt ved både depression, maniodepressivitet, aggressivitet, udbrændthed, ADHD, ADD, manglende koncentrationsevne, dårlig indlæring, skizofreni, Alzheimers m.m.
Tilskud af omega-3 ser også ud til at have en effekt på hjerneskader efter alkoholindtag.
- Phosphatidylserine
Øger cellemembranernes funktion, så næringsstoffer lettere kan optages. Phosphatidylserine (dansk: fosfatidylserin, FS) er videnskabeligt set ét af de mest lovende hukommelsesstyrkende midler.
Det fedtholdige næringsstof er tilstede i alle cellemembraner, men mest koncentreret i neuroner. Det krydser let blod-hjernebarrieren og når frem få minutter efter optagelse.
Phospahtidylserine bør overvejes ved praktisk talt alle mentale lidelser, stress og udbrændthed, men bør særligt fremhæves i forbindelse med nedsat hukommelse og Alzheimer’s.
Ved følger efter stress (hukommelsesproblemer, depression m.m.) er FS højindikeret.
Dosis 500-1000 mg 3 X daglig.
- Cholin
Kan dannes i kroppen ud fra aminosyren metionin. Ved mangel på denne aminosyre samt mangel på andre B-vitaminer og magnesium svækkes de mekanismer der producerer cholin.
Cholin er en del af lecitin. Det deltager i omdannelsen af fedtstof, herunder nedbrydning af kolesterol.
Cholin medvirker til at transportere fedtstoffer rundt i kroppen og holder kolesterolet flydende og er på den måde med til at forebygge åreforkalkning og blodpropsdannelse.
Vigtig for dannelsen af fosforlipider og indgår i nerveskeders myelin og acetylcholin, neuronernes "smørrestoffer".
Som råmateriale for biosyntesen af acetylcholin er cholin essentielt for hukommelsen, indlæring, for at modvirke aldring af hjernecellerne, og for at hæmme for høje niveauer af homocystein i hjernen.
Hos fosteret bidrager cholin til selve netværket, strukturen, i hjernen.
Dosis:
• Voksne mænd: 550 mg
• Voksne kvinder: 425 mg
• Gravide: 450 mg
• Ammende: 550
• Øvre risikofri grænse, børn: 1.000 mg
• Øvre risikofri grænse, voksne: 3.500 mg
- CoEnzym Q10
Coenzym Q10 forynger hjernen og modvirker aldring.
Underskud af Q10 i mitokondrier påvirker alle celler, men særligt hjerneceller, hvor energiproduktionen mindskes og angreb fra frie radikaler (lipid-peroxidation) vil øges ved mangel.
Genoprettelse af de høje niveauer kan give hjernen nyt liv og forynge hjernecellerne.
Forsøg viser, at tilskud med Q10 kan blokere for udviklingen i hjerneskader hos mennesker med ALS (amyotrofisk lateral sklerose), hvor hjernen overproducerer frie radikaler og ofte har et abnormt lavt niveau af antioxidanter og sløve mitokondrier.
Q10 er også højindikeret ved Parkinsons sygdom, da denne sygdom forsager funktionsdygtig i mitokondriers energiproduktion og frie radikal-skader på de nerveceller, som danner neurotransmitteren
dopamin.
Dosis:
• Aldershæmmende dosis: 5-10 mg
• Rygere, degenerativ hjernelidelse: 100-200 mg
• OBS: kolesterolsænkende medicin tømmer lagrene for Q10.
- L-theanin
Er en aminosyre, der findes naturligt i grøn te.
Det har vist sig at fremme en afslappende tilstand uden at forårsage døsighed eller reducere årvågenhed.
L-Theanine ser ud til at øge visse neurotransmittere og alpha-bølger produceret i hjernen, der fremmer en beroligende effekt.
Indtag af L-theanin øger niveauerne af GABA i hjernen. GABA har vist sig at reducere følelsen af ophidselse, rastløshed og søvnløshed.
L-Theanine kan også øge niveauet af dopamin, et andet kemisk stof i hjernen, der kan forbedre humøret. Matcha er særlig rig på L-theanin.
- L-Tyrosin
L-tyrosin er en naturlig aminosyre, som bruges til at danne neurotransmitterne dopamin, adrenalin og noradrenalin.
Spis proteinrig mad rig på tyrosin: æg, tofu, tempeh, gærflager, jordnødder og jordnøddemel, muslinger, hønselever, fisk, fjerkræ, lam, vildt, sesamfrø, linser, mungbønner og hampefrø.
- Acetyl-L-Carnitine
Acetyl-L-Carnitine er med til at bevare acetylcholin og er et vitaminlignende næringsstof syntetiseret i kroppen fra aminosyrerne lysin og methionin.
Acetyl-L-Carnitin understøtter hjernens kognitive funktion og understøtter neuronernes funktion.
Acetyl-L-Carnitine er essentiel for produktionen af acetylcholin.
Acetyl-L-Carnitine giver fornyet energi til hjernen (særligt hvis taget sammen med Q10), ved at øge energiproduktionen i mitokondiret.
Understøtter også vækst af nerveceller og opretholder intracellulære membraners integritet. Acetyl-L-Carnitine fungerer som transport-molekyle for acetyl-CoA, som er energikilde for de metaboliske funktioner i cellen. Acetyl-L-Carnitine transporterer acetat direkte ind i mitokondriet, hvor det bruges til at producere ATP. Acetyl-L-carnitin hjælper på den måde produktonen af energi i alle celler, også hjernecellerne.
I modsætning til L-carnitin, så krydser acetyl-L-carnitin let blodhjernebarrieren og hjælper energitilførslen til neuroner.
NB: Acetyl-L-Carnitin bør ikke gives til epileptikere, maniodepressive (bipolare). Personer med Alzheimers bør kun tage Acetyl-L-Carnitin under lægelig supervision.
HUSK: tag aldrig kostilskud uden grundig vejledning fra din behandler eller læge.
Du kan finde en Komplementær Hormonterapeut i dit område ved at klikke på denne Find behandler
Ønsker du også at få balance i hormoner, krop og sind?
Så læs mere om HormonKuren herunder.
På HormonKuren kan du rådføre dig med et team af hormonterapeuter. Du kan også bestille laboratorietests. Tests er dog ikke inkl. i prisen på HormonKuren.
HormonKuren er et 14 ugers online forløb til at få dine hormoner i balance gennem kost, træning og hormonyoga, de rette tilskud og ikke mindst stressreduktion.
Du kan læse meget mere om HormonKuren HER
Kærligst,
Caroline
Disclaimer: Indholdet i dette nyhedsbrev kan eller må under ingen omstændigheder erstatte professionel rådgivning eller behandling af uddannede læger eller behandlere. Indholdet i denne mail er udelukkende en kilde til inspiration og vidensformidling, baseret på research og erfaring fra Caroline Fibæk. Caroline Fibæk opfordrer dig til at tage ansvar for dit eget helbred og træffe sunde valg i samråd med kvalificeret sundhedspersonale.
Hvis du har brug for at tjekke dine hormoner kan du teste dem i min hormontest herunder:
HORMONELLE UDFORDRINGER?
Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?
Kategorier
- Opskrifter (41)
- Cyklus (20)
- DHEA (3)
- Fertilitet og infertilitet (6)
- Hormonel Harmoni (19)
- Hormonel Hud (1)
- HormonKuren (36)
- Immunforsvar (4)
- Insulin (4)
- Klientberetninger - Cases (1)
- Komplementær Hormonterapi (15)
- Kortisol (8)
- Menopause (7)
- Migræne (5)
- PMS (6)
- Progesteron (5)
- Prævention (3)
- Stofskifte (6)
- Stress (9)
- Testosteron (1)
- Østrogen (7)
- Nydelse (1)
- Phytonæringstoffer (3)
- Urtelatter (1)
- PCO (2)
- Endometriose (2)
- Næringsstoffer (1)
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar