Menstruationsblodets farve: tolkningsguide

CEEA3E77-4B72-44A6-BBB3-3B1A6CB29979

Hvad betyder menstruationsblodets farve?

Menstruationsblod kan have mange farver. Lige fra sort over brun, dybt rød, lys rød, orange og grå - men betyder det noget? Ja det gør det, og her kan du læse hvad du med fordel kan se efter, fordi farven kan give dig vigtige fingerpeg om hvordan det står til med din krop og din cyklus.

Når blodet er mørkerødt, brunt eller sort er det blod der har reageret med ilt - blodet oxiderer.

Når livmoderslimhinden afstødes sker det lidt af gangen. I starten går det langsomt, derefter går det hurtigere når du er i midten af din menstruation. I slutningen går det igen langsomt - og det er i de perioder hvor udstødelsen af slimhinden går langsomt at slimhinden udsættes for ilt i længere tid, hvorfor blodet er mørkt i start og slut af menstruationen.

Mørkere blod er også tegn på højere niveauer af østrogen, hvilket giver en tykkere livmoderslimhinde - og dermed kraftigere blødning.

På anden eller tredje dag af din menstruation bliver blodet typisk klart rødt. Det betyder at det er frisk blod, det løber hurtigere.

Orange blod: Hvis dit menstruationsblod er orange, men normalt i konsistens og lugt er alt vel. Men hvis blodet er orange og klistret, eller hvis du har feber og smerter, kan det være en infektion og du skal kontakte din læge.

Lyserød blødning: Hvis du bruger hormonel prævention kan det sænke østrogenniveauet i kroppen, hvilket kan medføre en lyserød nuance i dit menstruationsblod. Andre årsager:

• betydeligt vægttab og lavt østrogen

•for stort indtag af phytoøstrogener

• anæmi

Lilla menstruationsblod: Nogle gange kan blodet være dybt lilla, hvilket kan være en indikator for høje østrogenniveauer. Dette kan forbedres med en hormonbalancerende diæt som bla. indeholder en øgning af fiber indtaget, da dette vil hjælpe med at udskille østrogen. Kosttilskudet DIM, broccolifrøekstrakt og Calcium D-Glucarat vil også hjælpe med at øge udskillelsen af østrogen via lever og tarmsystem.

Hvis du udover lilla blod bemærker store klumper i blodet, skarpe stikkende smerter, kraftige krampe og kraftige menstruationer, kan du kontakte din læge da det kan være tegn på endometriose eller fibromer.

Hvis du har grålig eller lyserød vandigt udflåd, skal du tale med din læge, da dette kan være tegn på en infektion.

Gult over i gråt udflåd kan ofte indikere en infektion som fx bakteriel vaginose eller trichomoniasis. Hvis gult udflåd følges af vaginal kløe, ubehag, ildelugtende udflåd eller smertefuld vandladning er det godt få en læge eller en gynækolog til at se på det.

Menstruationsblod kan ændre sig i både farve og tekstur fra måned til måned og i løbet af menstruationen, det er helt normalt og betyder ikke noget alvorligt. Hormonelle ændringer og din kost, livsstil, alder og miljø spiller også ind på variationen i blodet- det giver derfor rigtig god mening af holde øje med både farve og tekstur på dit menstruationsblod.

For det meste er ændringer i blodet normalt og dermed ikke patologisk set fra et medicinsk perspektiv. Men ændringerne kan bruges til at identificere hormonelle ubalancer og næringsstofmangler.

Derfor er farven også ét af de tegn vi bruger i CyklusTrackeren på HormonKuren.



 


HormonTest feature

HORMONELLE UDFORDRINGER?

Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?

TAG TESTEN HER >>

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!