Hormonkurens Kostpyramide
HormonKurens kostpyramide er egentligt nok mere en livsstilspyramide, for søvn, den rette motion, nydelse, nærvær, hygge og meget mere er mindst ligeså vigtige ingredienser på HormonKuren.
Spis mest fra bunden og mindst fra toppen.
#1
I bunden af HormonKurens madpyramide, finder du masser af hormonhelenende og nærende fødevarer, grøntsager, kål, bær. citrusfrugter, nødder og og meget mere. F.eks. findes der stoffer i kål, som hjælper dig med at nedbryde østrogen korrekt, så man lettere undgår den skadelige effekt, som østrogen også kan have. I græskarkerner findes der fytosteroler, som hæmmer omdannelsen af testosteron til det 3 gange så potente dihydrotestosteron (DHT). Grapefrugt indeholder inositol, som spiller en positiv rolle i cellernes insulinrespons. Samtidig er fødevarerne her en god kilde til fibre, som vi anbefaler ca. 35 gram af om dagen (med gradvis optrapning for nogle) og ca. 2 liter vand om dagen.
Men ca. 8 timers søvn i mørke og tilpas mængde muskelopbyggende motion hver dag er mindst ligeså vigtigt, som sund og nærende mad.
#2
I anden linje finder du masser af nydelse. For det er ikke kun kost, sved og søvn, der er vigtigt for dit helbred og dine hormoner. Nydelse, samvær med andre, afslapning på sofaen med din favoritserie, yoga, kram, kys, latter og sex er mindst ligeså vigtigt for dit helbred. Når du nyder, så udskiller du nemlig mere af kærlighedshormonet oxytocin. Er niveauerne af oxytocin høje, så er det nærmest umuligt at være stresset. Og stress er jo som du ved (i hvert fald hvis du har fulgt med her i længere tid) en af de hyppigste årsager til hormonelle ubalancer, fordi langtidsstresshormonet kortisol påvirker nærmest alle andre hormoner i kroppen.
#3
På tredje linje finde du protein. At få tilstrækkeligt med protein er ikke bare vigtigt for din muskelmasse. De enkelte aminosyrer i proteinerne er nemlig også vigtige for din levers (og alle andre cellers) evne til at nedbryde og afgifte affaldsstoffer og toksiner, for at holde neurotransmitterne i din hjerne i balance (og dit humør i balance) og flere hormoner dannes udfra aminosyrer, f.eks. peptidhormoner som insulin og væksthormon, men også stofskiftehormoner. På hormonkuren anbefaler vi at spise det der svarer til nogenlunde den mængde protein, som kan ligge på en håndflade til hvert måltid. Her finder du vildt, lam, fjerkræ, kalkun, peanuts, hampefrø, græskarkerneproteinpulver, tofu, ærter, linser, kikærter, edamamebønner, bipollen, fisk, skaldyr m.m.
#4
Sunde fedtsyrer. Dine cellemembraner består af fedt, derfor er den rette type fedt også vigtig for alle celler i kroppen. Faktisk kan en fedtsyre som fosfatidylserin (f.eks. fra lecithin i æggeblommer) øge cellernes sensitivitet overfor kortisol (hvilket er en god ting, hvis man er mere eller mindre kronisk stresset). Men de rette fedtsyrer er også vigtige for at hæmme kronisk inflammation, derfor finder du også masser af gode kilder til omega-3 her, f.eks. vildtfanget fisk, alger, algeolie, hampefrø, hørfrø, bladgrønt m.m.
#5
Hormonhelende krydderier og urter.
Her finder du fødevarer, krydderier og urter, som man kan bruge til at sammensætte kosten, så den påvirker de hormoner som er vigtige at målrette kosten efter hos dig. F.eks. rødkløverekstrakt og lavendel ved hedeture, vitex agnus castus ved lavt progesteron, lakrids ved ubalancer i kortisolstofskiftet eller overproduktion af androgener i ovariet, som man ser ved PCO. Det kan også være salvie ved svedeture, kakao til stressede og triste, humle ved søvnproblemer, gurkemeje, løg og ingefær ved kroniske smerter og inflammation. Fødevarer som er rige på fytonæringsstoffer, som påvirker de fine enzymsystemer i kroppen og på den måde modulerer kommunikationen mellem cellerne.
Her finder du også de funktionelle fødevarer, f.eks. fermenterede fødevarer, som plejer og nærer tarmsystemet, f.eks. kombucha, surkål, kimchi, yoghurt m.m.
#6
Kulhydrater og stivelse bliver skrottet af de fleste i disse kulhydratforskrækkede tider. Men kulhydrater er vigtige for din krop og også særligt vigtige for din hormonbalance. Dine stofskiftehormoner har nemlig brug for kulhydrater i deres syntese (omdannelsen af T4 til T3) og da det er stofskiftehormonerne, der styrer omdannelsen fra kolesterol til steroidhormoner, så er kulhydrater vigtige for alle dine kønshormoner. Kulhydrater er også særligt vigtige, hvis du træner meget. Mængden og formen for kulhydrater afhænger af, hvor meget, hvordan og hvor intensivt du træner. I denne kategori finder du både frugter, tørret frugt, honning, boghvede, kartofler, rodfrugter, havre m.m.
Langsomme kulhydrater er særligt vigtigt, hvis du lider af PMS, humørsvingninger, sover dårligt eller let, har svært ved at falde i søvn, er stresset, er trist eller ligefrem depressiv. Kulhydrater er nemlig nødvendige for, at vi kan omdanne aminosyren tryptofan til lykkehormonet serotonin (som om natten omdannes til søvnhormonet melatonin). Det er ikke for ingenting, at forskere sammenligner effekten af kartofler med antidepressiv behandling.
#7
I toppen finder du alt det, som du sjældent spiser og som måske ikker er decideret godt for dit helbred, men som forsøder tilværelsen og giver dig stor nydelse, f.eks. champagne, pizza, vaffelis, chokoladekage, pasta, gode og fede oste, rødvin osv. Medmindre du er allergisk overfor disse fødevarer eller overspiser dem, så er de ikke forbudte. Tvært imod er det for mange “sundheds-fanatikere” med til at opbygge et sundere forhold til mad. Spis dem med god samvittighed og med stor nydelse en gang i mellem. Intet er forbudt på HormonKuren
På HormonKuren tilfører vi masser af de fødevarer, som mindsker kronisk inflammation og fødevarer, som enten hæmmer eller aktiverer de enzymer, der syntetiserer specifikke hormoner i kroppen.
Men kostenplanerne er ikke ens for alle på hormonkuren. Vi har tilpasset alle kostplanerne så godt som muligt, så de passer til de forskellige symptomer, som de fleste deltagere døjer med.
Hverkostplan er tilpasset efter de forskellige tests du gennemgår på det første modul.
HORMONELLE UDFORDRINGER?
Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?
Kategorier
- Opskrifter (41)
- Cyklus (20)
- DHEA (3)
- Fertilitet og infertilitet (6)
- Hormonel Harmoni (19)
- Hormonel Hud (1)
- HormonKuren (36)
- Immunforsvar (4)
- Insulin (4)
- Klientberetninger - Cases (1)
- Komplementær Hormonterapi (15)
- Kortisol (8)
- Menopause (7)
- Migræne (5)
- PMS (6)
- Progesteron (5)
- Prævention (3)
- Stofskifte (6)
- Stress (9)
- Testosteron (1)
- Østrogen (7)
- Nydelse (1)
- Phytonæringstoffer (3)
- Urtelatter (1)
- PCO (2)
- Endometriose (2)
- Næringsstoffer (1)
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar