Kan man være for "sund" til menstruation?

Skærmbillede 2021-07-25 kl. 17.12.24

Kan man være for "sund" til menstruation?
Ja!
Faktisk er det noget jeg oplever i stigende grad. Desværre.
Nogle kvinder er så "sunde" at deres menstruation udebliver. Det er typisk kvinder der dyrker krævende højintensiv sport og ofte følger disse kvinder også nogle krævende kostretninger med udelukkelse af bestemte fødevarer. Disse kvinder ser godt ud og virker sunde, stærke og slanke.
Men livsstilen kan have en bagside: menstruationen stopper. Det hedder hypotalamisk amenoré, i daglig tale kalder vi det udebleven menstruation. Dog ser jeg også mange der istedet får diagnosen PCO.
Det anslås at cirka 30% af kvinder, hvor menstruationen udebliver, lider at hypotalamisk amenoré. Mange finder først ud af det, når de ønsker at blive gravide eller stopper med at tage p-piller og aldrig får deres menstruation.


Udover infertilitet er hypotalamisk amenoré forbundet med:

  • knogletab,
  • tørt hår og tør hud,
  • fordøjelsesproblemer,
  • udmattelse,
  • dårlig søvn,
  • nedsat sexlyst og
  • øget risiko for hjertesygdomme.


Der er mange faktorer, der kan blokere ægløsningen:

Motion. Mængden af motion og intensitet kombineret med for få kalorier - eller med nok kalorier med for få kulhydrater, kan hæmme ægløsningen. Kroppen skal bruge min 150g kulhydrater (uanset kalorieindtag) får at ægløsningen fungerer.
Vægt og vægttab. Det er ikke kun meget tynde kvinder der har hypotalamisk amenoré. Det er også muligt for kvinder med en højere vægt at udvikle denne tilstand. Det ses dog mest hos kvinder med en BMI på 20 eller derunder. Et vægttab på 5 kilo eller mere kan også udløse hypothalamisk amenoré selv om slutvægten stadig er normal.
Stress er ofte en faktor i udviklingen af hypotalamisk amenoré, og kroppen kan fortolke motion som en form for fysiologisk stress. Kronisk stress kombineret med intens træning og for lidt kalorier er en kraftig ægløsningsundertrykkende cocktail.
Nyere studier har ydermere fundet ud af, at nogle kvinder har genetisk større modtagelighed for at udvikle hypotalamisk amenoré end andre.

Er din menstruation stoppet (eller har du ikke ægløsning) er det vigtigt at blive diagnosticeret korrekt:

blodprøver vil ofte vise højt prolaktin, lav LH ifht FSH

Ofte diagnosticeres kvinder som har hypotalamisk amenoré med PCOS, da begge tilstande giver udeblevne menstruationer og flere follikler på æggestokkene. På grund af disse ligheder er ultralyd alene ikke nok til at skelne mellem hypotalamisk amenoré og PCOS.

Hvis du kan genkende følgende, bør man tænke på hypotalamisk amenoré frem for PCOS:

• lavt BMI
• et vægttab på mere end 5 kilo
• belastningsbrud
• lav knogletæthed
• restriktive spisevaner
• regelmæssig motion
• kronisk eller akut stress

Er du for sund til menstruation?
I visse kredse i fitnessindustrien opfattes det som et plus, når menstruationen udebliver. Men det har store konsekvenser for kroppen - ikke mindst fordi det er et virkeligt kraftigt tegn fra kroppen om at den er stresset.

MØD MATHILDE

Mathilde deltog på HormonKurens hold 9. Hun tilmeldte sig, fordi hun havde fået diagnosen PCO (PCOS) af sin læge, da hendes menstruation udeblev. Af lægen havde hun fået af vide at hun skulle træne ekstra meget og leve kulhydratsfattigt. Og det gjorde hun så. Men hun fik det alligevel værre og værre. På HormonKuren fik Mathilde sig noget af en overraskelse. Hun fandt nemlig ud af, at hun slet ikke havde PCO - og at hun bare blev mere og mere syg af hendes "sunde" livsstil. Mathilde har nemlig hypothalamisk amenore. Og den intensive træning og det meget lave indtag af kulhydrater mv. forværrede hele hormonbalancen i hendes krop.

Har du også manglende menstruation?

Har du fået diagnosen PCO eller PCOS uden at være blevet scannet og have fået taget blogprøver?

Lever du sundt uden at få det bedre?

Så er du måske en af de mange unge kvinder der er blevet fejldiagnostiseret.

Hør Mathildes vilde oplevelse fra HormonKuren i dette opfølgende interview med Caroline Fibæk.

Så hvad kan man selv gøre, for at få menstruationen tilbage?

Hvad kan du selv gøre ved hypothalamisk amenoré?

Først og fremmest er korrekt udredning vigtig.

Mad nok. Her er det vigtigt at få nok kalorier og ikke begrænse sig i forhold til indtaget af bestemte fødevaregrupper. Mange kvinder med hypotalamisk amenoré har brug for mindst 2500 kalorier om dagen - og nogle har brug for mere. Sky ikke de sunde kulhydrater. Det kræver min. 150 g kulhydrater om dagen at opretholde ægløsningen - det svarer til ca 5 bananer. Mere hvis du træner. For at "vække" GnRH signalet fra hjernens hypothalamus (som styrer udskillelsen af menstruationscyklus overordnede hormoner: LH og FSH), så kræves en del kulhydrater og en stigning i blodsukkeret. Når insulinniveauerne stiger, så kan det nemlig hjælpe med at få gang i GnRHs pulsative frigivelse. Kroppen kan simpelthen tro at der er hungersnød og det første system der lukker ned er reproduktionen. Men når hjernen igen sanser at der er kalorier nok, så kan systemet genetableres.
Hvile. Stop med alle former for intens træning herunder løb og crossfit. Fokuser i stedet på stille og blid træning som yoga og kortvarig muskelopbyggende styrketræning. De endorfiner, der frigives ifm. intensiv træning, kan hæmme udskillelsen af GnRH, og dermed reguleringer af cyklus og ægløsning. Overdreven motion undertrykker også leptin, som også skal stimulere frigivelsen af GnRH, ligesom kortisol også undertrykker GnRH. Husk at det kun er midlertidigt træningen skal nedsættes. Når menstruation er tilbage, kan de fleste kvinder igen træne som tidligere.
Hav fokus på stressreduktion. Brug åndedrætsteknikker, yoga og gåture til at komme ned i gear og forsøg at finde og eliminere de stressorer der holder stressniveauet ved lige. Er du vant til at bruge intens træning som stressreduktion er det vigtigt at finde andre måder at reducere stress, så længe kroppen er i gang med at komme sig.
Vær tålmodig - det tager cirka 6 måneder med din nye livsstil, at få udebleven menstruation tilbage.
Se eventuelt tilbage på hvilke livsstilsfaktorer der gjorde at menstruationen stoppede.

Se efter vægttab, overtræning, stress og handl på det.
“Men - hvor meget skal jeg da tage på?” Spørger du nu måske? De fleste får normal cyklus igen ved et BMI på 22-23.
Men ikke alle er ens, og du skal mere betragte det som opbygning af en sund krop, end vægtøgning.

Fokuser derfor på følgende:

• Spis fuldfede mejeriprodukter da undersøgelser antyder at kvinder, der får mejeriprodukter med et højt fedtindhold hver dag, har mindre sandsynlighed for at få ægløsningsforstyrrelser, end de kvinder der bruger mælkeprodukter med lavt fedtindhold.

• Få flere kulhydrater som brød og pasta da disse og andre fødevarer med et højere glykæmisk index giver højere koncentrationer af glukose i blodet vil gøre at GnRh-nervecellerne er mere aktive og hurtigere øger produktionen af FSH og LH, som øger vækst af follikler og ægløsning.

•Vitex agnus castus ser ud til at kunne normalisere niveauerne af LH og FSH. Brug dog ikke vitex ved rigtig PCOS, hvor niveauerne af LH er forhøjede.


På HormonKuren har vi tests, der kortlægger årsagen til cykliske forstyrrelser og et team af komplementære hormonterapeuter, der er klar til at hjælpe dig. Vi har udviklet særlige protokoller med dokumenterede kosttilskud, afstressningsteknikker og opskrifter på morgenmad, frokost og aftensmad til dig, men udebleven menstruation.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!