Skal menstruation gøre ondt?

Tilføj en underoverskrift

Skal? Nej... 

Kan? Ja... 

Bør? Nej, ikke synderligt... 


Lad mig lige uddybe det svar: ⬇️

Menstruationssmerter (af alle typer) er nærmest blevet en selvfølge. 

Størstedelen af de kvinder jeg møder, har på et eller andet tidspunkt fået at vide, at “sådan er det at være kvinde – det må du lære at leve med”.

Og det gør rigtig mange kvinder så. 😨


Men det er ikke meningen menstruation skal være smertefuld!

Alle kvinder bør have nemme, smertefrie menstruationer. 

Og har du ikke dét - så er der meget du kan gøre, for at få det. 


Har du smerter?

Så skal vi først og fremmest se på, i hvilken grad du oplever dem.

Her kan vi skelne mellem "Almindelige menstruationssmerter" og "Alvorlige menstruationssmerter":


Lad os starte med de "almindelige" menstruationssmerter:  

✔️ Almindelige menstruationssmerter er en mild smerte, som varer 1-2 dage ved menstruationens start eller lige før. De tager form af en smule kramper i din nedre del af bækkenet eller i ryggen. 

✔️ Smerterne er ikke stærkere end, at de kan tages med smertestillende håndkøbsmedicin - og de påvirker ikke din hverdag

✔️ De almindelige menstruationssmerter skyldes frigivelse af prostaglandiner, (hormonlignende stoffer). De frigives i forbindelse med, at livmoderslimhinden i slutningen af cyklus begynder at blive udstødt, og deres rolle er at stimulere livmoderen til at trække sig sammen. De styrer nemlig sammentrækning og udvidelse af blodkar, og skaber faktisk en lokal inflammation i din livmoder.

✔️ Højere niveauer af østrogen, samt mindre progesteron, kan resultere i et højere niveau af prostaglandiner - og det giver flere menstruationssmerter. 

 

👉 De "almindelige menstruationssmerter" bør gå væk med naturlig behandling, i form af kostændringer og evt. tilskud. (Inden for den konventionelle behandling, hæmmer man i stedet prostaglandinudskillelsen med Ibuprofen) 


Forsvinder smerten ikke? 

Eller oplever du meget stærke, længerevarende og voldsomme smerter? 

Så er der ikke tale om såkaldte "almindelige" menstruationssmerter - men derimod alvorlige menstruationssmerter.  

 

❌ Alvorlige menstruationssmerter er bankende, brændende eller skærende smerter, der varer i flere dage. De kan også nogle gange komme imellem menstruationerne.

❌ De påvirker din hverdag - og du kan måske ikke passe skole/arbejde i en eller flere dage. 

❌ Det kan være så slemt at du måske ligefrem kaster op.

❌ Disse alvorlige menstruationssmerter kan skyldes en underliggende tilstand, som fx endometriose eller adenomyose, og bør udredes hos gynækolog.

 

Jeg kommer til at skrive mere om nogle af de underliggende tilstande senere.

👉 Men du skal vide: der ER MEGET du kan gøre ved disse underliggende årsager til smerter! 


Hvad kan årsagerne til de smertefulde menstruationer så være? 

Fx. 

  • Lavt progesteron (fx pga anovulatorisk cyklus) - særligt i forhold til højt østrogen/øget østrogensensitivitet. 

  • Histaminintollerancer kan give menstruationssmerter - ligesom det kan give eller forværre hovedpine/migræne, angst, søvnløshed, koncentrationsbesvær, nældefeber og stoppet næse. Forværringen af cyklus-symptomer sker fordi inflammationsniveauet og østrogenniveauet er forhøjet ved histaminintollerancer. 

  • Inflammatorisk livsstil: Dvs. stillestiddende arbejde, spændt psoasmuskukatur, for lidt søvn, overvægt, stress og rygning. (Stress - den erkendte og den uerkendte - gør det svært for kroppen, at nedregulerere inflammation igen.)  

  • Manglende ressourcer: Det er faldet i østrogen lige inden menstruation, der sætter gang i den inflammationsprocess, der starter menstruation. Men, har kroppen ikke ressourcer til at kontrollere processen kan det skabe kraftige smerter. 
  • Mangel på B6

  • Mangel på magnesium. Magnesium kan både reducere prostagladinniveauerne OG få livmoderen til at slappe af. Man kan bruge magnesium både forebyggende og i forbindelse med akut-opståede smerter. Bruger du det forebyggende, gennem hele din cyklus, bruges magnesium til at forhindre dannelsen af for mange prostaglandiner. Prøv fx. at tage 300 mg. citrat eller bisglycinat 1-2 x dgl. Dosis kan også øges ved akutte smerter. 


Skal vi opsummere? 

Hvis du oplever smerter i forbindelse med din menstruation, så prøv først at kortlægge: 

  • Hvornår du oplever dem.
  • Hvor stærke smerter der er tale om. 
  • Hvor længe det står på. 
  • Og om det påvirker din hverdag eller ej. 


Både de "almindelige" og de "alvorlige" menstruationssmerter kan der gøres noget ved. 

Det er ikke meningen, at det skal gøre ondt. 

De "almindelige" menstruationssmerter reagerer ret hurtigt på den komplementære og naturlige behandling, gennem kostændringer, livsstilsændringer og evt. tilskud. 

De mere "alvorlige" menstruationssmerter kan også behandles komplementært - men her drejer det sig i høj grad også om, at få undersøgt (og derved behandlet) den underliggende årsag. Det kan fx. være gennem en udredning hos en gynækolog. 


 

Netop dette arbejder vi med på HormonKuren 

På HormonKuren får du gennem 14 uger med videoer, meditationer, hormonyoga, kostguides, opskrifter, recept og meget meget mere. Til behandling af alt fra migræne, hedestigninger, PCOS, udebleven menstruation, sarte slimhinder, PMS, endometriose, kraftige blødninger, overgangsaldergener, stres, lavt stofskifte og meget meget mere.

Se mere om HormonKuren her


 


HormonTest feature 

HORMONELLE UDFORDRINGER?

Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?

TAG TESTEN HER >>

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!