Din forbrænding i (peri)menopausen

Jeg ser ofte (særligt på sociale medier), at der snakkes om stabilt blodsukker, som øget der er essentielt for vores sundhed eller for vægttab. Vi skal “stabilisere blodsukkeret”, undgå kulhydrater, dyrke Ketose eller LCHF.

Det vi fokuserer på er dog at genoprette kroppens naturlige metaboliske fleksibilitet - altså, en fleksibel metabolisme (der også kan spise kulhydrater og juleguf;).

Metabolisk sundhed er faktisk afgørende for vores helbred.

Det påvirker ikke kun vores vægt, men også energiniveau, humør og risikoen for livsstilssygdomme. 

En central komponent i metabolisk sundhed er metabolisk fleksibilitet – evnen til effektivt at skifte mellem at forbrænde energi fra det måltid man lige har indtaget (blodsukkeret), lagret energi i form af glykogen i lever og muskler og forbrænde overskydende fedtvæv (a.k.a deller;) -  som energikilder.

Hvad er metabolisk fleksibilitet?

Metabolisk fleksibilitet er en simplificeret måde at beskrive samspillet mellem muskelmasse, fedtdepoter, kost, motion og hormoner for at opretholde den cellulære energiproduktion.

Metabolisk fleksibilitet refererer til kroppens evne til at tilpasse sig forskellige energikilder afhængigt af tilgængeligheden af næringsstoffer. Når kroppen er metabolisk fleksibel, kan den nemlig nemt skifte mellem at bruge glykogen (lagret glukose) og fedt som brændstof, hvilket er afgørende for at opretholde stabil energi og undgå træthed. I kontrast hertil har personer med metabolisk ufleksibilitet tendens til at være afhængige af glukose som deres primære energikilde, hvilket kan føre til hyppige energisvingninger og træthed (“ustabilt blodsukker”)

Med andre ord, så vil en ufleksibel metabolisme foretrække at forbrænde blodsukkeret fra det netop indtagne måltid og kan ikke skifte over til at forbrænde de lagre af glykogen vi har i lever og muskler. Let alone forbrænde det ekstra fedtvæv.

Tegn på infleksibel metabolisme:

  • Vægtøgning, særligt på maven
  • Cravings
  • Træthed og manglende energi, sløvhed
  • Dårlig søvn
  • Dårlig koncentrationsevne
  • Højt blodtryk
  • Højt blodsukker
  • Høje triglycerider (måles som en del af kolesteroltallet)
  • Du bliver dårlig, hvis der går for længe mellem måltider

Med alderen bliver vi automatisk mere metabolisk ufleksible. Kvinder +40 bliver oplever mere metabolisk dysfunktion i perimenopausen og gør du ikke noget her, vil metababolismen langsomt blive sløvere med alderen.

Tegn på, at du er metabolisk fleksibel:

  • Du har god, stabil energi dagen igennem
  • Du kan nemt faste i 16 timer
  • Du har ikke cravings
  • Din vægt er stabil 
  • Din muskelmasse er høj
  • Du kan træne i optil 2 timer, selvom du er fastende (Tegn på at kroppen nemt kan skifte over til at forbrænde fedtdepoter, når dine glykogenlagre er opbrugt)
  • God appetitkontrol, du kan nemt gå 5 timer mellem dine måltider uden at blive dårlig


Fordele ved metabolisk fleksibilitet:

🥦Vedvarende energi til daglige aktiviteter.

🥦Stabil kropsvægt og velfungerende forbrænding 

🥦 Et stabilt humør uden store (umotiverede) svingninger. (Stabilt humør betyder altså ikke, at man ikke må blive ked af det eller vred).

🥦Smertefri krop: Mindre risiko for kroniske smerter og inflammation.

🥦Hormonel balance: Ingen PCOS, mindre tendens til østrogendominans (overvægt øger omdannelsen af testosteron til østrogen). Bedre fertilitet, Lettere overgangsalder og menopause. 

🥦Lavere risiko for hjertekarsygdomme, slagtilfælde og demens, som kan påvirke livskvaliteten negativt.

 

Årsager til metabolisk infleksibilitet 

Vores moderne livsstil er ofte skyld i metabolisk infleksibilitet. En kost rig på forarbejdede fødevarer, mangel på søvn, stress, for lav muskelmasse og mangel på fysisk aktivitet kan forstyrre kroppens evne til at skifte mellem energikilder. Derudover er der en udbredt misforståelse om, at overvægt alene er årsagen til metabolisk dysfunktion, hvilket ofte ikke er tilfældet.  Metabolisk dysfunktion ses i ligeså høj grad hos normalvægtige.

MEN - metabolisk dysfunktion øges med de hormonelle ændringer der sker i peri- og menopause.

Medmindre du aktivt gør noget for at forhindre det.

Hormonelle ændringer begynder allerede mere end 10 år før menopausen. De medfører ændringer i kropskomposition og insulinfølsomhed, hvilket leder til den der træls “følelse” af at man ikke taber sig lige meget hvor hårdt man prøver.

Efter 35-årsalderen udvikler kvinder det der så populært kaldes østrogendominans. Dvs. østrogenniveauerne kan stige (eller er normale) mens progesteron daler 

Der ikke længere ægløsning hver måned og dermed ikke nok progesteron. Hos nogle kvinder er progesteronproduktionen lav, selv ved ægløsning, mens den hos andre er helt fraværende når ægløsning springes over.

Østrogen (når det er i balance med progesteron) fremmer en sund fedtforbrænding og muskelopbygning. Men når der enten dannes for meget østrogen eller det ikke er i et ligevægtigt forhold til østrogen, så øges fedtlagring og det bliver sværere at tabe sig.

I menopausen sker der et dramatisk fald i østrogen. Østrogen understøtter insulinfølsomhed og sund muskelmasse. Med faldet i østrogen bliver du mere insulinresistent og muskelmassen daler. Det er faldet i muskelmasse, insulinfølsomhed og kønshormoner der  fører til nedsat metabolisk fleksibilitet og yderligere vægtøgning 🔄

Samtidig falder produktionen af DHEA fra binyrerne, som er den primære androgenkilde for kvinder. Det bliver endnu sværere, at vedligeholde muskelmasse. Selvom androgen-niveauerne ikke ser ud til at blive direkte påvirket af overgangsalderen, har mange kvinder lave androgener, når de når overgangsalderen, hvilket efterlader dem med lave niveauer af både østrogen og androgener.

Kortisol stiger ofte i overgangsalderen, især om natten. Kortisols primære opgave er at øge det cirkulerende glukoseniveau, altså dit blodsukker. Det gør kortisol ved at fremme insulinresistens og ved at omdanne protein (muskler) til glukose via “glukoneogenese.” Selv kvinder med lavt stressniveau kan have højere kortisolniveauer i overgangsalderen.


Som resultat begynder mange kvinder allerede fra 35-årsalderen at miste muskelmasse, øge fedtmasse og insulinniveauer, og de lave østrogenniveauer efter menopausen forværrer det endnu mere. 

Resultatet er altså: reduceret metabolisk fleksibilitet, lav energi og vægtøgning.

Metabolisk fleksibilitet handler altså i høj grad om energiproduktion

Kroppen skal kunne bruge både glykogen og lagret fedt effektivt. Glykogen er en glukoselagermolekyle, der opbevares i leveren og musklerne efter et kulhydratrigt måltid. Når kroppen har brug for energi, kan glykogen frigives og bruges. Fedt, på den anden side, kan agere energiforsyning i længere perioder, men kun hvis kroppen har adgang til sine egne fedtdepoter.

At opnå metabolisk fleksibilitet kræver en kombination af kostændringer, vaneændringer, hverdagsmotion og styrketræning. En kost, der er afbalanceret og rig på rigtig mad, motion, især højintensitets- og styrketræning, kan også forbedre kroppens evne til at skifte mellem energikilder. Tilstrækkelig søvn og stresshåndtering, er også vigtige faktorer.


På MenopauseKuren bliver du mere metabolisk fleksibel.

På MenopauseKuren gør vi metabolismen fleksibel ved at fokusere på:

🥦Øget muskelmasse. Vi har udviklet et særligt træningsprogram (bare rolig, det tager kun 10 min og det GIVER dig energi. Det er ikke meningen su skal være helt flad efter træning;)

🥦Sunde mitokondrier – cellernes kraftværker, der omdanner glukose og/eller fedt til brugbar energi

🥦Passende niveauer af metaboliske hormoner, især insulin, men også leptin, ghrelin og GLP-1

🥦Balance i det man kunne kalder det metaboliske nervesystem: dvs. de ubevidste dele af nervesystemet, der styrer sult og metabolisme

🥦Sund fordøjelse og næring til bakterier, der øger produktionen af mæthedshormoner og GLP-1 (Det hormon, som Wegovy efterligner effekten af)

🥦Mikronæringsstoffer, der nærer din insulinsensitivitet

 

Menopausekuren er ikke en slankekur. Det er en opbyggende omsorgskur til kvinder +35

MenopauseKuren består af 4 moduler du kan følge i dit eget temp.

De 4 “grundsøjler” til en stærk (peri-) menopause er:

VIDEN, RESILENS, NÆRING og STYRKE

Pssst - du kan gå i gang med det samme eller gemme kurset. Ingen stress. Materialet er dit til evigt eje:)

Skærmbillede 2024-11-20 kl. 16.30.02

VIDEN

  • Video: det store menopauseforedrag
  • Video: Din kvindelige anatomi og (peri-)menopause 
  • Video: Kvindelivets faser
  • PODCAST: interview med gynækolg Stine Fürst
  • HormonManualen: hormontilskud i menopausen

RESILIENS

  • MenopauseMeditationen, der styrker din søvn
  • Den store søvnguide fyldt med søvnhacks, næringsstoffer og nutraceuticals til bedre meno-søvn
  • Nervesystemsafbalancering med breathwork

NÆRING

  • Video: HormonHelende mad, principperne
  • Video: phytoøstrogener 
  • MenopauseMAD kogebogen: 241 siders smukt illustreret madkompendium med alt du skal vide om Functional Medicine og specifikke næringsstoffer og HormonHelende fødevarer til peri- og menopause. Inkl smukt illustreret oversigt over særlige fødevarer til hhv. peri- og menopause 
  • Recepten: Menopause  
  • Recepten Perimenopause

STYRKE

  • Introduktionsvideo til dit træningsprogram
  • Styrketræningsprogram i 3 styrker, der booster metabolisme, bækkenbund og råstyrke. 3 træningsvidoer med medfølgende pdf guide
  • Særlige neuroflows, der regulerer stressrespons og nervesystem og sørger for træningen ikke overbelaster kroppen, men opbygger dine muskler 

Bliv ekspert i din egen peri- og postmenopause!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!